“Als wij geen kinderen hadden gekregen, zou het ook goed zijn geweest.”

Herken je deze uitspraak? Je hebt hem vast eens gehoord, van vriendinnen, of collega’s.
Het is een goedbedoelde opmerking, maar wel wat naïef en ondoordacht.

Lang leve de vrijheid

Waarom? Omdat deze mensen, die vaak ouders zijn geworden vóór hun 34e (in het geval van de vrouw) en 40e (de man), refereren aan een periode in hun leven dat méér leeftijdgenoten kinderloos waren. En dan is het heel makkelijk om je een voorstelling te maken van een kinderloos leven dat op de oude voet zou doorgaan: mooie reizen maken, naar feestjes, continu afspreken met vrienden , lang leve de vrijheid.

De werkelijkheid

De werkelijkheid van een kinderloos leven op je 40e, is anders. Want: zowat al je vrienden en kennissen hebben kinderen en afspreken betekent agenda’s trekken. Daar heb je niet altijd zin in. Ook weet je dat je overal op de 3e of 4e plek komt omdat je niet meer in die ‘inner circle’ zit. Je gaat opmerken hoezeer de samenleving gericht is op gezinnen of koppels. En kijk je naar je ouders, dan zie je hoezeer zij verlangen naar een kleinkind. Toen ik zelf 34 was, was ik daar nog lang niet zoveel mee bezig of gevoelig voor als nu.

Sterk in je schoenen

Om als man of vrouw zonder kinderen een goed leven te hebben, moet je sterk in je schoenen staan. Dat betekent dat je regelmatig momenten tegenkomt dat je negativiteit of angsten in jezelf moet overwinnen. Daar is niks mis mee, iedereen komt uitdagingen tegen op het levenspad. Maar je moet ze wél aangaan. Ik denk dat ouders die zo’n makkelijke uitspraak doen, daar toch even wat minder bij stilstaan.

Ik heb eigenlijk nooit een tegenwoord gegeven op die uitspraak, maar ik ga dat voortaan wel doen. Want net zoals ik niet weet hoe het is om een kind te hebben, zo weten ouders niet hoe het is om géén kinderen te hebben als je al lang en breed uit de studentikoze fase bent.

Kleinkinderen

Tegenwoordig heb ik een buitenverblijf op een rustige plek in de natuur. Om te ontkomen aan de kinderrijke luidruchtige buurt waar ik doordeweeks woon. Het is echt een zegen en een luxe om je in het weekend terug te kunnen trekken op een rustige trek. Maar ook daar zijn buren. Met kleinkinderen, weet ik inmiddels. En dus is het al eens voorgekomen dat er zondagen waren waarop de rust ernstig verstoord werd door kleinkinderen. Daar kan ik dan wel eens van balen. Ook legt het een vinger op een zere plek namelijk dat een leven zonder kinderen ook echt een leven lang doorgaat.

Mooi doel

Je ziet bijvoorbeeld hoe grootouders hun tijd invullen. Nog altijd in dienst van het gezin. En ook al moet ik daar totaal niet mee bezig zijn, nu, toch zet dat me aan het denken over mijn eigen oude dag. Vooropgesteld dat ik die mag halen, in goede gezondheid. Ik hoop dat ik dan nog steeds veel interesses heb, dat ik wijsheid heb opgedaan en nog iets voor anderen kan betekenen. Ik hoop ook dat ik me tegen die tijd meer comfortabel voel bij mijn eigen gezelschap voor langere tijd. Dat lijkt me een eigenschap waar je echt veel aan kunt hebben. Een mooi doel om te gaan cultiveren de komende 25 jaar.

9 reacties

 1. Elle schreef:

  Ha Petronella, is het niet zo dat er iets diep in jou allang weet dat je je tijd altijd mooi kunt invullen met de passies die je vanuit je jeugd hebt meegenomen of gedurende je pad hebt opgedaan…? Je bent rijk van binnen en zult dat blijven voeden waardoor je die prikkel van buiten minder nodig hebt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Petronella schreef:

   Wat mooi, dank je wel, ja dat is zeker zo! De uitdaging is nog om me minder te spiegelen aan de alom tegenwoordige buitenwereld. Mooi gezegd; je rijkdom blijven voeden…Dat is een goede zingeving als je het mij vraagt.

   Like

 2. Samaja schreef:

  Alweer zo ontzettend herkenbaar, met het verschil dat ik die leeftijd eerder op 28 zou leggen. Ik was op mijn 34e immers al redelijk van slag door alle veranderingen rondom mij, de gevolgen voor mijn sociaal leven en voor vriendschappen, … Maar dat zal in elke vriendenkring anders liggen natuurlijk. Ik besef dat het nooit zal stoppen. Er komt misschien een periode waarin meer kan, zo ergens wanneer hun kinderen volwassen zijn en wanneer die dan weer zelf kinderen krijgen. Ik kijk er naar uit, maar besef ook dat wij weer naar het achterplan verdwijnen eens er kleinkinderen zijn. De grootouders van vandaag lijken soms louter voor die kleinkinderen te leven, dat is toch wat ik vaststel bij mijn schoonouders bijvoorbeeld. Wij verdwijnen overal naar de achtergrond. Toen ik daar onlangs iets over schreef, reageerden veel mensen met ongeloof en ik werd verweten me in de slachtofferrol te wentelen. Maar het is gewoon zo. En dat is iets wat mensen met kinderen gewoonweg niet beseffen, ook al denken ze dat ze zelf prima zonder kinderen hadden gekund.

  Like

  1. Petronella schreef:

   Ja helemaal waar. En dat je het benoemt wil nog niet zeggen dat je jezelf als een slachtoffer beschouwt. Maar wel dat het een eerlijk beeld geeft van wat je tegen kunt komen als je een leven zonder kinderen leeft. Dat er veel mooie kanten zitten aan zo’n leven maar dat het verre van gemakkelijk is. Dat geldt ook misschien voor het ouderschap maar daar is tenminste nog maatschappelijke waardering voor. Maar blijf schrijven hoor, zet jezelf af en toe in de spotlight. Dat mag gewoon!

   Geliked door 1 persoon

   1. Samaja schreef:

    Dat blijf ik zeker doen. Meer zelfs, de recente tegenkanting die ik kreeg, deed me beseffen dat ik er misschien net meer moet over schrijven! Jouw blog is voor mij een hart onder de riem alleszins, het is goed om te weten dat we niet alleen zijn.

    Like

 3. Petronella schreef:

  Inderdaad! Goed om ook ons verhaal te laten horen, dat geeft kracht.

  Geliked door 2 people

 4. loesjezaakjes schreef:

  Ik zou eerder angstig worden als ik wel kinderen heb. Ik zou me zorgen maken als ze gepest worden of als ze problemen hebben. En ik zou schrik hebben dat mij iets overkomt en wat gebeurt er dan met hen…

  Like

  1. Samaja schreef:

   Ja, dat denk ik ook soms. Ik pieker nu over van alles en nog wat. Met een kind wordt dat verdriedubbeld. Ik zou gewoonweg geen leven meer hebben! De echtgenoot haalt dit ook vaak aan als argument waarom het goed is dat we er geen hebben.

   Like

 5. Petronella schreef:

  Ook dit is een kant van het verhaal; je krijgt er tonnen zorgen bij.

  Like

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.