Wel of geen kinderwens?

Een kinderwens realiseren is een GROTE beslissing. Ben je met hart en ziel overtuigd dat je een kind wilt krijgen (vooropgesteld dat het lukt), het zál je leven veranderen. Weet je het echt niet en vind je de houding ‘gaan met die banaan’ een stap te ver gaan, dan kan een checklist met voors en tegens helpen. Lees dit met een knipoog en besef: niets is veranderlijker dan de mens.

Enfin, daar gaan we.

VOOR

 1. Je voelt iets. Gevoel is een heel belangrijke in deze kwestie want gevoel kan de katalysator voor je rammelende eierstokken zijn. Natuurlijk raken we allemaal wel eens vertederd bij het zien van baby’s en schattige knuffels en kleertjes maar als je er thuis over gaat fantaseren en je voelt dán iets kriebelen, dan kan dit snel naar een ‘ja’ gaan.
 2. Als het met je gevoel ook nog snor zit nadat je een kinderfeestje hebt bijgewoond, dan weet je het eigenlijk wel zeker. Wil je jezelf testen, bied je dan aan om zoiets eens te begeleiden. Oppassen op dreumesen en peuters is ook een prima test case.
 3. Je gaat je eigen jeugd opnieuw beleven. Alle belangrijke momenten passeren nogmaals de revue: de eerste tandjes, schooldag, zwemdiploma, vriendjes, vriendinnetjes, niet-meer-in-sinterklaas-geloven, zelf surprises maken, versierde kerstbomen, de eerste keer de oceaan zien; het houdt je jong!
 4. Je breidt je familie uit. Vinden toekomstige opa’s en oma’s ook fijn.
 5. Ik weet het, het is géén reden, maar feit is dat mensen met kinderen in de meeste gevallen een betere oude dag hebben omdat er iemand naar ze omkijkt. Het is een bijzaak, we leven niet meer in de middeleeuwen, maar ook een bijzaak is een zaak. Voor kinderlozen is die eenzame oude dag een schrikbeeld.
 6. Mocht je twijfelen of je voor jezelf een levensdoel hebt gekozen en kom je er niet uit, dan heb je met kinderen in ieder geval een invulling van je tijd.
 7. Idem voor de vraag; wie erft straks mijn verzameling postzegels/vintage designer kleding/authentieke peper- en zoutstellen uit gehuchten uit landen die beginnen met een R?
 8. Je hele vriendenkring heeft kinderen en dan is het wel zo gezellig om…Dit is natuurlijk net zomin een reden als de angst voor eenzaamheid op de oude dag, maar onderschat het conformeren aan sociale groepen niet. Mensen zijn groepsdieren en gewend om met de massa mee te gaan.

En er zijn ongetwijfeld nog veel meer redenen te bedenken.

BETER NIET AAN BEGINNEN

 1. Je voelt het niet. Natuurlijk, je bent niet van steen dus het zien van gelukkig nieuw leven doet je heus iets, maar zodra je ergens de deur uitstapt is dat weg. Thuis ben je er weinig mee bezig. Kortom; geen rammelende eierstokken.
 2. Je vindt kinderen wel leuk maar ja…niet leuk genoeg. Je bent blij met je eigen ruimte. Ja, eigenlijk heb je best veel tijd en ruimte voor jezelf nodig. Dat is helemaal niet erg en dat maakt je absoluut geen slecht mens! We zijn niet allemaal geboren moederdieren.
 3. Je bent bang voor veel dingen: de impact van slapeloze nachten, dat je geleefd gaat worden, het verlies van controle over je tijd, dat je voor taxi moet spelen als ze groter zijn (ja, dat moet je).
 4. Het idee dat je je straks moet conformeren aan onuitgesproken verwachtingen van andere moeders en school, maakt je nu al woest.
 5. Je zult altijd zorgen hebben om hun welzijn.
 6. Je weet niet hoe het voelt om te houden van je eigen kind. Mensen zeggen wel eens dat je dan zoveel mist. Je weet alleen niet wat je mist en daarom mis je het niet.
 7. Je hebt misschien hobby’s of bepaalde doelen voor jezelf gesteld in je leven, waar je dan minder tijd aan kunt besteden. Dat vind je jammer.
 8. Anno nu kunnen we er eerlijk en duidelijk over zijn: voor het in standhouden van de soort ‘mens’ hoef je het écht niet te doen. Liever niet zelfs.

En er zijn ongetwijfeld nog veel meer redenen te bedenken.

Conclusie
Je kunt deze beslissing alleen met je hart nemen en in je hart weet je het misschien al. Waarom toch een jarenlange twijfel? Dat kan te maken hebben met de maatschappelijke norm en het conformeren daaraan. Sommige mensen zijn laatbloeiers. Anderen willen eerst een wereldreis/vast contract/koophuis/trouwen. Wat dit zo urgent maakt, is dat de biologische klok meedogenloos verder tikt. Luister heel goed naar jezelf, je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen over je keuze.

 

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.