Ode aan de laatste van de vrouwenlijn

Onlangs volgde ik een aantal gesprekken in de serie ‘Ode aan de laatste van de vrouwenlijn‘ van Anneke Wittermans. Ondanks dat ik zelf geen kinderen heb en daar vrede mee heb, vind ik de positie als vrouw zonder kinderen niet altijd gemakkelijk. Deze gesprekken waren daarom een cadeau.

Brief

Ik vond ze zo waardevol dat ik er een brief over schreef aan de vrouwen zonder kinderen die ik in mijn persoonlijke leven ken. Graag deel ik hier een fragment uit de brief die ik aan mijn vriendinnen schreef:

Laatste van de vrouwenlijn

“De laatsten van de vrouwenlijn zijn alle vrouwen zonder dochters. De vrouwen zonder kinderen nemen een speciale plek in de vrouwenlijn in. De vrouwenlijn is nog nooit onderbroken; onderzoek wijst uit dat alle Europeanen afstammen van 7 oermoeders (de 7 dochters van Eva, Brian Sykes).

Licht en turbulentie

De vrouw zonder kinderen bekleedt een bijzondere positie om alle doorgegeven eigenschappen, verlangens en wensen van de voormoeders te verfijnen en te uiten. Dat kan heel veel licht vrijmaken maar óók veel turbulentie geven. Als laatste van jouw lijn ben je als het ware het laatste blaadje aan de tak van de boom.  Het laatste blaadje aan de boom vangt veel licht maar ook veel wind.

Laatste van de vrouwenlijn
.

Doorgeven

Voor sommigen zal het als een bevrijding voelen om de laatste van de lijn te zijn en bepaalde eigenschappen níet door te geven. Maar voor anderen kan dat juist ook verdrietig zijn. Anneke zegt; “de vrouw zonder kinderen geeft haar energie niet door aan de volgende generatie, maar aan de ether. Het is dus niet zo dat zij niets ‘voortbrengt’. “

Keuzes

Vaak zie je dat de vrouw zonder kinderen, de huidige laatstelijner, iets doet in het leven wat een voormoeder ook graag had gewild. Een hobby, passie of bepaald type werk. Het mooie van de huidige tijd is dat wij kunnen kiezen terwijl onze voormoeders een beperkt aantal keuzes hadden. Of soms geen keuze.

Gedrevenheid

Bij de meeste vrouwen zonder kinderen die ik ken, zie ik dit terug; die gedrevenheid om iets neer te zetten in de wereld. Iets wezenlijks bij te dragen. Met eigenschappen als creativiteit, schoonheid, zorgvuldigheid, zachtheid, meelevendheid, maar ook doorzettingsvermogen. Wat niet wil zeggen dat vrouwen met kinderen deze eigenschappen niet hebben. Wel zie je bij de laatstelijners echt een drive om dingen te doen die bij ze passen.

Eigen pad

Dat betekent dat we niet persé op het gebaande pad lopen maar echt ons eigen pad zoeken. Met vallen en opstaan. Dat is niet eenvoudig maar het is wel een heel zingevend proces. Zo ook uitvinden wat bij je past, soms is het raak, soms niet. Geeft niet. Je leert altijd.

Zinvol

Misschien herken jij dit ook wel, dat de positie die je bekleedt als vrouw zonder kinderen in een wereld waarin de meeste vrouwen moeder worden, niet de meest gemakkelijke is. Maar dat het gaan van je eigen pad en datgene bijdragen aan de wereld waar jij blij van wordt, zinvol voelt. Wat het dan ook is, want het is ook belangrijk dat we niets hoeven compenseren. Juist de kleine dagelijkse dingen zijn zo waardevol.”

Ondersteuning

Elke vrouw die worstelt met zaken als ‘wel of geen kinderwens’ en het accepteren van een keuze, kan hierin wel wat ondersteuning gebruiken. Mijn manier was erover schrijven op dit blog, erover praten en een opleiding volgen voor kunstzinnig coach. Kunstzinnige coaching hielp mij bij:

 • het accepteren van mijn pad zonder kinderen;
 • het afsluiten van een rouwproces, ook al gaat het om een bewuste keuze;
 • het helderder krijgen van de doelen in mijn leven;
 • verbinding blijven voelen met de mensen om me heen;
 • open en eerlijk zijn over een leven zonder kinderen en mijn keuze.

Ik voelde me er krachtiger en prettiger door!

Heb jij behoefte aan ondersteuning door mij als coach, stuur een bericht voor meer informatie over de mogelijkheden.

4 reacties

 1. Samaja schreef:

  Ik zal de laatste van mijn lijn zijn. Misschien krijgt mijn zus nog kinderen en dan gaat die lijn toch een beetje verder, maar anders is het definitief gedaan. Ook mijn mama haar broers zijn kinderloos gebleven en mijn vader is enig kind. Al probeer ik daar niet al teveel bij stil te staan, ik voel ook opluchting omdat ik veel zaken, waaronder een aantal lichamelijke klachten, niet zal doorgeven. Ik prijs me gelukkig dat ik de vrijheid heb om een ander pad te kiezen, want vroeger was die optie er vaak niet.

  Like

  1. Petronella schreef:

   Dat is zeker een geluk, die keuzemogelijkheid, en ook het niet-doorgeven van bepaalde zaken kan heel zinvol voelen. Fijn dat je die berusting hebt. Het is ook gewoon wat het is he. We zijn zeker niet de enigen bij wie de lijn stopt.

   Like

 2. Prachtig! ❤ Mooi dat je je hebt laten inspireren door Anneke Wittermans. Bijzonder werk dat zij doet, ondanks dat zijzelf niet de laatste in haar vrouwenlijn is.

  Like

 3. Suzana schreef:

  Hallo iedereen,

  Mijn naam is Suzana, 26 jaar, en ik ben een tweedejaars studente ‘Trend Research and Concept Creation in Lifestyle’. Voor een project, zou ik graag wat meer informatie willen over mensen die ervoor kiezen om kindvrij door het leven te gaan en welke problemen zij onvervinden wanneer zij die keuze maken.

  Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf heel erg twijfel en graag met gelijkgestemden in contact wil komen. Alle verhalen zijn welkom!

  Mocht je willen helpen, dan mag je me mailen op het volgende e-mailadres: suzana.joao95@gmail.com.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Suzana

  Like

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.