World Childless Week

Het is World Childless Week. Een week voor en door mensen zonder kinderen. Dat houdt vooral in dat je nu meer artikelen, vermeldingen, podcasts en andere manieren van media aandacht ziet.

Heel goed! Want wat maakt een leven zonder kinderen zo uitdagend? Ook als dat een bewuste keuze was? Dat je je moet verhouden tot een maatschappij waarin het moederschap nog steeds wordt gezien als het hoogste doel voor de vrouw.

Een wereld waarin een groot deel van jouw familie, vrienden en collega’s wel kinderen krijgt. Hun levens veranderen maar jouw leven verandert daardoor ook. Maar die erkenning krijg je niet.

De moeilijkheid zit hem daarin, in de minderheidspositie. Gevoelens van eenzaamheid. Schuld misschien wel. Als 50% van de mensen geen kinderen zou krijgen, zou ik dit blog niet schrijven. Maar eerlijk is eerlijk, dan zouden we als soort misschien niet lang verder bestaan…

Elke minderheidsgroep heeft eigen uitdagingen en maakt een emanciperende beweging. Die bewegingen komen nu allemaal naar boven. Ook mensen zonder kinderen laten zich steeds meer horen. Dat juich ik toe. Wel is het een diverse groep: de bewuste kiezers, de mensen die geen keuze hadden en de mensen bij wie het er niet van kwam. Daarachter schuilen hele verschillende werelden van gevoelens.

Als je er bewust voor koos, is dit misschien wel de grootste keuze die je ooit moest maken. En was je misschien niet voorbereid op de onzekerheid en negativiteit die je kunt ervaren in deze minderheidspositie. Mensen die je egoistisch vinden, of zeggen dat je nooit echt liefde zult kennen.

Wat maakt dat iemand zoiets tegen je wil zeggen? Laat dáár het gesprek maar over gaan. Want het is ook onzin. Iedereen ervaart gevoelens en zingeving op zeer persoonlijke manieren. En iedereen heeft iets anders te doen hier.

Dus jij bent sowieso 100% oké maar dat wist je al. Vier jouw week lieve lezer! Trakteer jezelf op iets leuks. Ervaar de voordelen van jouw kinderloze status. En weet dat je niet de enige bent die een World Childless Week beleeft.

2 reacties

 1. Samaja schreef:

  Ik had geen idee van deze speciale week! Genieten van de rust in mijn leven, zonder drukke kinderen en alle verplichtingen daarrond, dat doe ik sowieso! Maar het gevoel de vreemde eend in de bijt te zijn, daar worstel ik nog wel eens mee.

  Like

  1. Petronella schreef:

   Daarom ben ik blij dat deze week in het leven geroepen is 🙂

   Like

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.