En dan nu…de blijheid van onze vrijheid

Een blog over twijfel over kinderwens is niet altijd even optimistisch van toon. Let’s face it, een twijfel die ik zelfs worsteling genoemd heb, maakt het leven niet leuker. Maar zoals dat met alle keuzes gaat, verandert dat als die keuze gemáákt wordt, de knoop doorgehakt, je verdergaat en niet teveel omkijkt. Worstel en kom boven, luctor et emergo. Dat geeft ruimte, lucht, vrijheid zelfs.

Fijn!

En het geeft oog voor de leuke dingen van een leven zonder kinderen. Een wijze vrouw zei eens tegen mij:

“Besef eens wat jij nu al kunt doen aan zelfontwikkeling, terwijl de meeste vrouwen daar pas weer mee kunnen beginnen als de kinderen het huis uit zijn. Besef eens wat een rijkdom dat is.”

Ik moet eerlijk zijn, deze opmerking kwam niet echt aan bij mij, al heb ik het wel altijd onthouden. Wie middenin die twijfels over kinderwens zit, heeft de vreugde over zelfontwikkeling ook niet altijd op ‘aan’ staan.

Maar het is waar. In vergelijking met vriendinnen weet ik dat ik gemiddeld meer lees. Boeken, magazines, websites. Ik ga vaker naar de film, heb meer hobby’s, probeer vaker minder-voor-de-hand-liggende cursussen en workshops uit en snack regelmatiger iets op cultureel gebied. Dat is niet alleen een kwestie van smaak en voorkeur en dus onderdeel van mijn karakter, maar ik heb er ook meer TIJD voor.

En dat mag best gezegd worden: HEERLIJK is dat!

Dus alle kinderlozen, kindvrije genieters of twijfelaars, laten we even stilstaan bij de blijheid van onze vrijheid. Daarmee bedoel ik niet de blijheid van dronken nachtenlange kroegentochten (al is dat een prima keuze als je daar happy van wordt) maar de blijheid van de ruimte voor zelfontwikkeling. Of dat nou een cursus Spaans, mindfulness, baristá, kookclub, wielervereniging of klusvrouwenclub is, alles dat bijdraagt aan jouw groei en geluk is goed.

Dan breng je op jouw beurt good vibes in de wereld en die zijn hard nodig. Dus geniet van de dingen die je leuk vindt, zoveel mogelijk. En denk hieraan op momenten dat het even moeilijk is.

 

 

7 reacties

 1. JasMien schreef:

  Volledig mee eens! Groetjes van een 41-jarige kinderloze vrouw 😜

  Like

  1. Petronella schreef:

   Goed om te horen!

   Geliked door 1 persoon

 2. Samaja schreef:

  Ik heb echt geworsteld met de keuze en doe dat misschien nog altijd een beetje, maar ik geniet nu inderdaad wel volop van de vrijheid! Zalig is dat.

  Like

 3. Petronella schreef:

  Het helpt al om hier geregeld bij stil te staan, dus moeten we dat vooral regelmatig blijven doen 🙂

  Like

 4. frankyremtlaaaat schreef:

  Ik ben ‘maar’ een man, en heb ook een kinderwens…Toch vind ik dat je ook als ouder je kunt ontwikkelen.

  Like

  1. Petronella schreef:

   Natuurlijk! Heel goed zelfs. Als kinderloos/kindvrij persoon heb je daar alleen meer tijd voor.

   Like

  2. Petronella schreef:

   Ps leuk dat een man reageert! Van harte welkom.

   Like

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.