Positiviteit en energie door te kiezen

Soms is het tijd voor iets nieuws. Ik ga meedoen aan een blogboost najaarschallenge! Via de blog van Samaja kwam ik op het idee en het lijkt me leuk om het onderwerp ‘leven zonder kinderen’ breder te trekken.

Het eerste onderwerp is positiviteit en energie. Hoe kan ik dit relateren aan mijn blog? Een inkoppertje. Kort en krachtig: energie krijg ik door te kiezen. Positieve energie krijg ik van het met opgeheven hoofd aanvaarden van de consequenties daarvan. En daarna te genieten van de voordelen.

Verlammend effect

Daar is het op dit blog al vaak over gegaan. Als jij iemand bent die twijfelt over een kinderwens, herken je maar al te goed het verlammende effect van twijfelen over zoiets groots en ingrijpends. Het niet kunnen kiezen, het afstrepen van de voors en tegens, het gevecht tussen ratio en gevoel met alle ruis tot gevolg, ontneemt energie. Het brengt angst en verkramping. Heel logisch ook dat je op het hoogtepunt van die twijfel niet al te positief door het leven gaat.

Kiezen is ook altijd een beetje verliezen

Maar, zoals een goede vriendin ooit zei, ‘kiezen is ook altijd een beetje verliezen’. Dat zijn ware woorden die mij troost bieden. Alle keuzes hebben consequenties en echt alles heeft voor- en nadelen. Iets is in het leven zelden ‘alleen maar dit’ of ‘alleen maar dat’. Er is licht en donker, vol en leeg, plus en min. Kies je het ene, dan zal er altijd ergens het gemis zijn van dat andere. En andersom ook. Kies dan datgene waar gevoelsmatig jouw richting naar doorslaat. En accepteer dat andere. En accepteer ook dat dat soms moeilijk is of moeilijk blijft.

Positieve energie

Wat er dan gebeurt is dat er meer energie vrijkomt, die heel lang in dat twijfelen zat. Jij kan vanaf nu je energie besteden aan dingen waar je bloed harder van gaat stromen. Alleen jij weet wat dat is. Kies voor die dingen! Zonder schuldgevoel. Zo komt er positieve energie in de wereld en daar kan de wereld wel wat van gebruiken.

Er is altijd een keuze

Weet ook dat er altijd een keuze is in hoe je je wilt voelen. Klinkt gemakkelijk, lukt mij ook zeker niet altijd. Maar zelfs al voel je je rot, dan kun je ervoor kiezen om je lichter te voelen. Gewoon door die beslissing te nemen en je te focussen op datgene waar je blij van wordt. Het werkt natuurlijk niet altijd want stel je hebt verdriet, dan helpt het focussen op positiviteit pas als het verdriet of een andere emotie er eerst mag zijn. En stel je bent in de rouw, dan wordt het nóg een ander verhaal. Dat zijn processen die veel tijd en heling kosten.

Uit het moment

Maar voor al die alledaagse momenten dat het even niet zo lekker gaat, helpt het wel om iets te doen wat jou letterlijk uit dat moment haalt. Dus je kiest voor iets anders. Dat kan van alles zijn zoals: een vriendin bellen, sporten, wandelen, koken, tuinieren, schilderen, opruimen of schoonmaken. Vaak kan je dan met (her)nieuwde energie verder.

We hebben meer in de hand dan we denken

Nog even terugkomend op de relatie van dit thema met mijn blog. Het maken van een moeilijke keuze geeft energie omdat je eindelijk weer verder kan. Het geeft richting aan je leven want je gaat andere invullingen vinden. En als het goed is, zijn dat dingen die bij je passen. Dat geeft positieve energie en daar is de wereld blij mee. Dus een leven zonder kinderen kan een vreugdevol leven zijn. Mits je daarvoor gekozen hebt. En anders kan het ook, is mijn overtuiging, maar zul je eerst je wonden moeten helen. En of je dat wilt aangaan of niet, dat is ook weer een keuze.

Kortom, we hebben niet alles in de hand, maar meer dan we denken.

4 reacties

 1. Samaja schreef:

  My god, wat is dit weer herkenbaar! Ik heb zo lang getwijfeld en het was inderdaad niet bepaald de leukste periode uit mijn leven. Nu heb ik het toch (min of meer) los gelaten en er komt inderdaad veel meer ruimte vrij om mijn eigen ding te doen en daar ook gewoon van te genieten, in plaats van dat eeuwige schuldgevoel te moeten meetorsen. En dat gaf me een serieuze boost. Toch is er ook soms sprake van ‘kiezen is verliezen’. Ik noemde het al eerder rouwen om het niet-gekozen pad. Af en toe steekt dat gevoel de kop op, zonder te overheersen. Maar ik denk dat dat normaal is. Wat heb je dit alles goed verwoord trouwens, ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Petronella schreef:

   Rouwen om het niet gekozen pad, dat is het inderdaad en dat overvalt me soms ook. En wellicht straks als de oma leeftijd nadert opnieuw. Maar het overheerst gelukkig niet, verre van, en dat is bevrijdend.

   Geliked door 1 persoon

 2. Anoniem schreef:

  Hoi, mooie en interessante site heb je! Fijn om je blogs te lezen en vanalles te herkennen. Ik vroeg me af of je dit boek kent:

  https://www.kamalamani.co.uk/other-than-mother

  Ik heb het nog niet gelezen maar wel een interview met de schrijfster beluisterd. Erg inspirerend!

  Like

  1. Petronella schreef:

   Hoi, dank je voor de tip, ga ik zeker naar kijken!

   Like

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.