De kracht van het NU

Ik was er vrij laat mee, met het lezen van Eckhart Tolle. De kracht van het NU, was al jaren een must-read in het rijtje boeken over spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling.
Ik kocht het in een opwelling en nam het dat weekend mee naar een wellness oord. Toen ik ’s nachts uit mijn bed getrild werd door een lokaal muziekfestijn (tentfeest) was het dít boek dat voorkwam dat ik uit woede een fles wijn tegen de muur smeet.

Aanvaarden wat is

Want Tolle leert ons door zijn boek te aanvaarden wat is. Dat kan alleen door op te gaan in het ‘nu’. Wat ons in de weg staat, is het denken. We denken veel te veel, aan gisteren, morgen en de 1000 dingen die nog moeten. Door al het denken én het ego, ontstaan lijden en negatieve emoties zoals boosheid en jaloezie. Wat ook een gevolg is van teveel denken, is oordelen. Dat doen we ook veel. Over anderen en onszelf. En oordelen over je eigen situatie (en dus vergelijken) is niet altijd even handig. Er is altijd wel iemand met een avontuurlijker, gemakkelijker, flitsender leven dan jij.

Social media

Misschien herken je dit wel. Ik ben eigenlijk zelden tot nooit jaloers op andermans leven, maar door mijn activiteiten op social media, en met name Instagram , besef ik dat anderen veel avontuurlijker zijn dan ik. Een tijdje terug was ik wel eens jaloers op de ‘digital nomads’.  Totdat er in de Volkskrant een biografisch stuk verscheen van een dame die het nomadenschap aan de wilgen had gehangen.

Wat bleek: digitale nomaden zijn vooral de slaafjes van dure merken en hun volgers en al die perfecte foto’s zijn tot.in.de.puntjes geregisseerd. Daardoor was het een stressvol en vermoeiend bestaan. En als ik zelf dan weer een stedentripje inclusief vlucht heb gemaakt, dan ben ik wel weer genezen van die drang. Hoewel vliegen snel (en helaas vervuilend) is, vind ik het vooral een vermoeiend gebeuren.

Enfin.

Alles moet leuk zijn

Als ik mijn internet / social mediaverslaving (ja, laat ik dát maar gewoon toegeven) onder controle houd, dan zal ik ook minder ‘lijden’. Ik denk dat dit voor veel mensen herkenbaar is. Vooral omdat we op social media onze shit niet of nauwelijks delen. Toen ik eens een foto van een haarbal van poeslief plaatste (that’s life!) werd ik direct ‘ontvolgd’. Alles moet altijd maar leuk, helahola prachtig en fantastisch zijn. Heel raar, want zo is het leven gewoon niet. Wie houden we voor de gek?

In het NU is nooit een probleem

Eckhart Tolle leert ons in zijn boek nog iets heel interessants, namelijk dat er geen lijden en angst hoeven te bestaan als het besef doordringt dat er in het ‘nu’ géén problemen zijn. Knoop dit in je oren: in het ‘nu’ kan nooit een probleem zijn! Misschien over 5 seconden wel of 1 minuut geleden ook, maar in het echte moment van het nu niet. Als je dat voelt, verdwijnen zorgen en stress.
Tja, een mooi concept! Soms begrijp ik het wel, en soms begrijp ik het niet.

Het komt erop neer, en dat is het moeilijkste, dat als er in het nu wél een probleem is, je dit op een dieper niveau moet aanvaarden. Wil je een korte en (betere) samenvatting, lees dan het volgende artikel. Deze schrijver kan beter de wijsheid en kracht van de boodschappen in dit boek uitleggen dan ik: De kracht van het NU in de praktijk.

Want de conclusie: als je piekermomenten hebt, vastzit in dilemma’s, het even niet meer weet, je jezelf een eenling voelt om wat voor reden dan ook, dan kan dit boek je helpen. Het zal je troost, inspiratie en kracht geven. En is ook handig voor als de realiteit je ineens overvalt (een tentfeest naast een wellness oord). Kortom: lees het!

De kracht van het NU - Eckhart Tolle

 

3 reacties

 1. loesjezaakjes schreef:

  Oh wat herkenbaar wat je allemaal neerpent! Van die digital nomad tot het jaloers zijn op reizen terwijl ik reizen veel te veel gedoe vind om alles te regelen.
  De kracht van het nu, daar ben ik ooit eens aan begonnen maar ik ben niet verder geraakt dan een paar bladzijden, ik wil het wel ooit nog eens proberen.
  Hoe ga je om met blaffende honden in het nu? Het lijkt een beetje omgaan zoals jij in je wellnessoord.

  Like

  1. Petronella schreef:

   Ja zoiets al kunnen die 5 sauna’s en bijbehorende loomheid ook geholpen hebben bij het ‘overgeven’ aan die situatie toen 😉
   Omdat de momenten in het NU bij mij nooit lang duren heb ik maar een koptelefoon gekocht. Desalniettemin een inspirerend boek.

   Geliked door 1 persoon

 2. elle schreef:

  Mooi verhaal…! Ook ik heb onlangs De kracht van het NU gelezen ondanks het feit dat ie al sinds 2003 in de kast stond. En ik ben blij … omdat het boek ook voor mij een eyeopener bleek te zijn. Door meer te mediteren blijk ik beter in staat op te merken dat ik in een gedachtenstroom verzeild raak waardoor ik gelijk alweer in het NU ben… en dat brengt rust im kopf…!! 😘

  Geliked door 1 persoon

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.