Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid

Wat zijn de boodschappen van jouw lichaam? 

Op de opleiding tot coach die ik doe, hebben we daar aandacht aan besteed door te luisteren naar de boodschappen  van ons lichaam en deze te uiten in een tekening. Dat ging heel intuitief. Mijn lichaamstekening ziet er echt als een alien uit. I love it. Wie weet is er namelijk een planeet vol wezens die wél snappen hoe geest en lichaam optimaal samen functioneren. Deze tekening helpt me geloven dat ze bestaan.

De meeste mensen die ik ken, met name vrouwen, hebben niet zo’n duidelijke relatie met hun lichaam.

We leven massaal in ons hoofd.

En dat is een probleem. Daarom pikken we signalen van ons lichaam niet op, merken we niet wanneer we moe zijn (of geven daar niet aan toe) en krijgen we jarenlang dezelfde kwalen terug. Hoeveel mensen zijn er niet die continu terugkerende hoofdpijnen, verkoudheden of stijve gewrichten hebben? Of keelpijn, blaasontsteking of migraine.

Zelf heb ik ook wel een lijstje met terugkerende kwalen. Door mijn levenswijze en levenstempo tijdig aan te passen, heb ik deze weten terug te dringen. Luisteren naar je lichaam doet wonderen.

Haptonomie heeft mij daarbij geholpen.

Daarvoor wist ik echt van toeten noch blazen. Ik vond mijn lichaam maar een lastig aanhangsel. Heb je moeite met je lichaam voelen, erkennen of signalen herkennen, kan ik je echt aanraden om naar een goede haptonoom te stappen. Voor mij ging een wereld open door gewoon beter te leren vóelen. Dat vraagt tijd en aandacht maar is het waard.

Stel dat je echt een ernstige ziekte hebt, dan kan ik me voorstellen dat je niet wilt of kunt geloven dat je geest deze ziekte gecreerd heeft. Veel mensen geloven dat namelijk. Hier durf ik geen uitspraken over te doen, ik denk dat je ook pech kunt hebben in het leven. Bij onderstaande beschouwing ga ik een relatie onderzoeken en uitdiepen, maar puur gericht op dat specifieke aandachtsgebied. Ik distantieer me dus van uitspraken of theorieen over andere ziektebeelden. 

Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid

Endometriose, vleesbomen (vanaf nu te noemen: myomen), pms, de overgang, zware of onregelmatige menstruatie, cystes, hormonale schommelingen, schimmelinfectie, blaasontstekingen, de lijst van klachten rondom de vrouwelijke geslachtsorganen is eindeloos. Elke vrouw krijgt wel eens klachten in haar leven.


“Mannen hebben het maar makkelijk” zeiden we dan (maar niemand van ons wilde liever een man zijn)”. 

Zelf ben ik ook niet gespaard gebleven. Na jarenlang zwaar menstrueel bloedverlies en daarbij horend ijzertekort en bloedarmoede, werden bij mij myomen ontdekt. Een aantal operaties en hormoonkuren later, is de situatie nu enigszins leefbaar maar nog altijd niet wat het zou moeten zijn. Een baarmoederverwijdering zie ik niet zitten en ik denk ook niet dat het nódig is.

Dit vergt wel inzicht en vooral, gelóóf.

Dat geloof vind ik in een prachtig boek, dat ik graag wil delen met jullie:

Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid van Dr. Christiane Northrup

 

In dit boek onderzoekt zij vanuit een holistische benadering en jarenlange ervaring als gynaecoloog de betekenissen van typisch vrouwelijke klachten en ziektebeelden. Hoewel beoefenaar van de reguliere Westerse geneeskunde, gelooft ze ook in Oosterse methoden zoals kruidenpreparaten en acupunctuur. Benadrukt ze dat vrouwen goed voor zichzelf moeten zorgen. Verbind ze het energiesysteem van de vrouw met de aarde en de chakra’s. Gelooft ze in de innerlijke raadgever en intuitie. En legt ze uit dat Westerse vrouwen zijn opgezadeld met een culturele erfenis waardoor we delen van ons lichaam vies en ongemakkelijk vinden. Vandaar ook de oneindige lijst kwalen en problemen in dit gebied.

 

Die worden allemaal behandeld in dit boek.
Laten we even inzoomen op een daarvan. Myomen. 1 op de 3 vrouwen schijnen ze te hebben, maar zonder specifieke klachten (zwaar menstrueel bloedverlies, pijn, constant moeten plassen etc.) ontdek je ze wellicht niet. Tijdens de overgang verdwijnen ze vaak weer. Ontdek je ze wel, dan heb je dus klachten. En hoe. Maar wat is hun metafysische betekenis? Wat is de zin van al dat afzien?

 

Ze kunnen volgens Dr. Christiane Northrup te maken hebben met conflicten rond creativiteit, voortplanting en relaties. Er kan ook een erfelijke factor meespelen, het kan een thema zijn in je vrouwelijke familielijn. Behalve een helingsprogramma bestaande uit een (reguliere) behandeling, een aangepast dieet, supplementen en eventueel progresteronzalf, raadt zij aan om je goed te verdiepen in wat je had willen creeren zonder de ‘ja maar’ excuses. Of na te gaan welke disfunctionele relaties of banen je in de weg zitten en wat het patroon is dat ze heeft doen ontstaan. Door inzicht kan heling plaatsvinden.

 

Best wel een eye-opener, vond ik! En stel dat ik nog niet 100% zeker weet wat ik daar mee kan, dan helpt het me in ieder geval om liefdevoller naar mijn klachten te kijken. En dat is al heel wat.

 

Door deze korte stukjes doe ik geen recht aan het boek, daarom 1 advies: léés het! Het is voor iedereen, vrouwen en zelfs mannen, interessant die meer willen weten over die machtige mooie wijsheid die het lichaam ons geeft.

 

Tot slot nog een prachtige quote uit Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid:

We moeten vruchtbaarheid en geboorte een veel ruimere betekenis geven. We moeten het vrouwelijke vermogen om leven te schenken zien zoals het is, de grondslag van de schepping. Wanneer genoeg vrouwen voelen dat we die aangeboren vrouwelijke kracht allemaal hebben en dat die niet afhankelijk is van wat we wel of niet met ons lichaam produceren, of wie we in ons lichaam toelaten, dan zal de wereld veranderen. Wanneer vrouwen deze kracht gebruiken, zullen de kinderen, de ideeen en de nieuwe wereld die uit ons voortkomt alle levende wezens ondersteunen, en onszelf ook.

Boekentip! Voor mooie inzichten en meer begrip

 

 

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.