Moeten we het niet eens hebben over eenzaamheid?

Dertigers die bewust kindvrij zijn én een grote vrienden/kennissenkring hebben, zullen het herkennen. Het eenzame gevoel dat je overvalt als 95% van deze mensen aan kinderen beginnen. En jij niet. Je vrienden blijven je vrienden, maar laten we het ronduit zeggen. De vriendschap verandert. Een beetje dan toch. Wanneer je vrienden héél véél over zwanger zijn en kinderen praten, verandert de vriendschap zelfs een heleboel. Soms kun je dat vooraf niet voorspellen. Juist de mensen waarvan je het niet verwacht, blijken echte moederkloeken te zijn. Dan wordt het lastig je nog in elkaar, of hen, te verplaatsen.

Juist omdat ze allemaal dat ene, grootse, mooie delen, toevallig datgene waaraan je zelf geen behoefte hebt, kun je over dat stukje nooit meepraten. Dat is op zich niet zo’n probleem, maar je kunt dus met heel veel mensen niet echt meepraten en meevoelen. Dat eenzame gevoel kan je weleens hard overvallen.
Caspar-David-Friedrich-Wanderer-über-dem-Nebelmeer-um-1817
De wandelaar van Caspar David Friedrich zoekt de eenzaamheid op.

Wat helpt? Het klinkt cliché maar zorg ervoor dat je mensen om je heen hebt die ook kindvrij zijn. Al zijn het er maar een paar. En zie je ze af en toe. Want het zijn deze mensen door en met wie je jezelf nu het hardst kunt ontwikkelen en die je niet het gevoel geven dat je een andere soort bent. Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk ook prima om vrienden te hebben mét kinderen. Maar zorg voor variatie.

Bijkomend voordeel is dat deze mensen vaker beschikbaar zijn. We moeten ook praktisch blijven. Anders ben je altijd afhankelijk van andermans oppasmogelijkheden. Meestal eindigt het ermee dat jíj je kunt aanpassen en afspreken bij jou thuis, ho maar. Zorg dus voor mensen die, als je ze belt, vanavond nog mee naar de kroeg kunnen. Als het moet.

Nog wat tips voor andere momenten dat je overvallen wordt door een eenzaam gevoel als alles en iedereen om je heen in een babyboom zit:

-accepteer het, of probéér het. Accepteer dat je anders bent en dat jouw weg goed uitpakt. Alles heeft waarde, niet alleen voortplanting.
-bel iemand op voor een lekker moeilijk inhoudelijk gesprek. Of voor totale onzin.
-lees een meeslepend boek
-ga wandelen, beweeg
-ga koken
-doe iets leuks met potten en planten
-zet een leuk programma op of binge een serie
-en ga over tot de orde van de dag.

Maar, als je je echt even zielig wilt voelen, laat dat er dan zijn! Morgen gaat het weer beter.

 

 

 

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.